Reklama
 
Blog | František Elfmark

Piráti pomohli neoprávněně sterilizovaným obětem k finančnímu zadostiučinění

Dnes na 87. schůzi Poslanecké sněmovny byl projednán v prvním čtení sněmovní tisk 603, tedy poslanecký návrh zákona o poskytnutí jednorázové peněžní částky sterilizovaným osobám.

Jsem velice rád, že díky snaze Pirátů došlo k jeho projednání. Právě kvůli apelu Pirátů došlo k jeho pevnému zařazení na pořad výše zmíněné schůze. Doufám, že opozice bude spolupracovat i v dalším průběhu legislativního procesu, aby mohl stát tímto zákonem jednorázově odškodnit oběti sterilizace, kterých je bezmála 400. Jednalo by se o příspěvek ve výši 300 000 Kč.

Tento návrh zákona se zaměřuje na osoby, na kterých byla provedena sterilizace ve smyslu zdravotnického zákroku podle tehdy účinného zákona č. 20/1966 Sb., o péči a zdraví lidu, v souladu s provádějícími směrnicemi Ministerstva zdravotnictví. Jedná se o specifickou problematiku sterilizačních zákroků, které byly prováděny na osobách, které nebyly samy oprávněny ke sterilizaci dát souhlas. Jde o osoby nezletilé, osoby zbavené způsobilosti k právním úkonům, nebo jejichž způsobilost k právním úkonům byla rozhodnutím soudu omezena, a také osoby, které trpěly duševní nemocí, kterým byla provedena sterilizace právě z tohoto důvodů. 

Zákon je směřován obětem v období komunismu s přesahem do roku 1991, kdy i v dalších letech je pravděpodobné, že orgány státní sociální péče aktivně ovlivňovaly reprodukční chování žen skrze formální a neformální nátlak a motivaci k podstoupení sterilizace. 

Provedení sterilizací v rozporu s právem je bezpochyby zásahem do fyzické a psychické integrity člověka, která je v soukromém právu chráněna jako součást všeobecných osobnostních práv.

My, Piráti, toto jednání v dobách minulých odsuzujeme, a souhlasíme, že obětem náleží satisfakce za porušení jejich osobních práv. Tento zákon jsme proto podpořili a v 1. čtení jsme hlasovali pro postup návrhu zákona do 2. čtení.

Reklama