Reklama
 
Blog | František Elfmark

Již žádná kumulace placených funkcí, vzdal jsem se platu radního v UH

V pondělí dne 16. 4. 2018 jsem byl na zastupitelstvu města zvolen neuvolněným radním města Uherské Hradiště. Projednávaly se následující body:

  • Bod č. 11  „Vzdání se funkce člena rady města (rezignace pana Františka Elfmarka, DiS. na post uvolněného člena rady města)“

  • Bod č. 12  „Volba člena rady města“

    Reklama

Jak již všichni víte, na podzim roku 2017 jsem kandidoval ve Zlínském kraji za Českou pirátskou stranu do Parlamentu České republiky z 2. místa kandidátky. Jelikož jsem dostal důvěru vás, voličů, stal jsem se poslancem a získal mandát. Ihned po jeho získání jsem avizoval, že po mých zkušenostech ve funkci uvolněného člena rady nechci mít dvě uvolněné – placené funkce. Proto jsem na vedení města navrhl několik variant, jak celou záležitost vyřešit. S kolegy ve vedení města a panem tajemníkem jsme se dohodli, že si nastavím všechny procesy tak, abych mohl svůj závazek – a to je správa tří rezortů (Informační technologie, životní prostředí, sociální oblast) – dokončit do konce volebního období. Proto jsem se sešel se všemi vedoucími těchto resortů a probrali jsme způsob nastavení procesů, aby mohly dotčené odbory fungovat dále efektivně a bez problémů.

Zároveň jsem celou situaci popsal a vyvolal diskusi na poslaneckém klubu Pirátů. Po dohodě s kolegou Jakubem Michálkem jsem ještě požádal o stanovisko Ministerstva vnitra, abychom měli k této věci další rozbor. Jakub Michálek představil a chystá změnu zákona, který popisuji níže. Díky přístupu České pirátské strany a určitým dohodám nelze z těchto důvodů vykonávat dvě uvolněné funkce. A jak jsem již dříve avizoval – ani bych je takto vykonávat nechtěl.

Další mezikrok, který jsem učinil, je založení transparentního účtu, pomocí něhož budu vždy na podzim podporovat formou dotace různé neziskové organizace, projekty, případně jednotlivce, kterým finanční podpora může pomoci k dalšímu rozvoji. V rámci poslaneckého klubu jsme se dohodli, že i společnou finanční podporou několika poslanců dohromady budeme podporovat i větší projekty.

Na poslanecké úrovni jsem podpořil svým podpisem i novelu zákona, kterou představil kolega Jakub Michálek. Jedná se konkrétně o to, aby poslanci a senátoři, kteří mají i krajskou či obecní funkci, by měli pobírat jen jeden plat. Pirátský návrh na změnu zákona byl ve čtvrtek představen i novinářům. Navrhujeme, aby zákonodárce, který navíc zastává ještě funkci na kraji, nepobíral plnou sazbu. Zákon by se týkal třeba i hejtmanů, kteří sedí v dozorčích radách nebo ve vedení státních firem. Mohl by mít pouze jednu placenou funkci na plný úvazek. Nejde jen primárně o kumulací funkcí, ale o odměny za funkce. Každý z politiků by měl být schopen sám zhodnotit, jestli zvládne funkce vykonávat, což jsem přesně já udělal.

zdroje:

https://www.novinky.cz/domaci/468993-vzdejte-se-penez-a-nekumulujete-funkce-vyzyvaji-pirati-politiky-a-pripravili-zakon.html

https://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/verejne-funkce-kumulace-odmen.html

Na zastupitelstvu jsem byl vyzván kolegy zastupiteli z ČSSD, konkrétně Ing. Seďou, abych pověděl, co jsem za skoro čtyři roky na městě udělal. Jelikož úkoly byly sepsány přímo v usnesení, které bylo na programu, přišlo mi to zbytečné znovu popisovat a navíc to dle mého je z jeho strany jen klasický předvolební boj. Já takové jednání odsuzuji a proto jsem pana Seďu odkázal na usnesení a můj blog, včetně všech oficiálních výstupů města (web, FB).

Zde jsou úkoly mi svěřené zastupitelstvem, které jen navazují na mé rozdělané dřívější strategie:

  • Naplňovat koncepci dětských hřišť (modernizace a výstavba dětských hřišť na území města).
  • Dohlížet nad dokončením auditu odpadového hospodářství (externí audit realizovaný na objednávku města k odhalení nedostatků v systému odpadového hospodářství) a řešit výstupy a doporučení z tohoto auditu.
  • Zpracovat řešení spodních vod na pohřebištích města. Kolísající hladina spodní vody v některých případech zaplavuje hrobová místa, což negativně limituje jejich využití.
  • Vyřešit útulek pro psy a modernizaci veřejných výběhů pro psy.
  • Zpracovat pravidla pro umisťování mobiliáře do veřejného prostoru.
  • Zastupovat město při plánování, rozvoji a financování sociálních služeb v rámci Zlínského kraje.
  • Koordinovat plánování a rozvoj sociálních služeb na Uherskohradišťsku.
  • Vést Komisi pro poskytování dotací z Fondu sociální pomoci a prevence.
  • Zajistit pořízení licence k užití Portálu občana (IS VERA Radnice) v části úřední deska.
  • Zajistit pořízení licence k užití Portálu občana (IS VERA Radnice) v rozsahu definovaném pro výzvu č. 28.
  • Realizovat veřejnou zakázku na pořízení a zprovoznění digitální úřední desky.
  • Zajistit zpracování a schválení strategického dokumentu k rozvoji a využívání Metropolitní sítě města.

Pan Ing. Seďa mi na můj dotaz, zda by mohl předat informace o našem pirátském návrhu svým kolegům v rámci strany ČSSD a požádat je, ať nekumulují funkce, bohužel neodpověděl. Jednalo se o pana poslance, hejtmana Kraje Vysočina, místopředsedu rady VZP, zastupitele v Pelhřimově a lékaře Jiřího Běhounka (ČSSD). Ten přijímá plat až 242 tisíc korun měsíčně. A také poslance, pražského náměstka pro dopravu a předsedu sněmovního podvýboru pro letectví a vesmírný program Petra Dolínka (ČSSD), jenž přijímá cca 208 tisíc korun měsíčně. Budu rád, když se po mém vzoru všech dalších placených funkcí vzdají.

Další a poslední dotaz jsem měl od zastupitele Sátory také z ČSSD a to, proč jsem již delší dobu nenavštívil komisi životního prostředí. Uznávám, že jsem na ni osobně z časových důvodů delší dobu nebyl přítomen. Ovšem, byl jsem zvyklý, že pokud si komise moji účast přála, vždy mě o tom informovala v zápise, které pravidelně čtu a také mám pravidelné schůzky s kolegou zastupitelem Františkem Prachmanem, který je také členem komise. Navíc v této komisi máme svoji předsedkyni Leu Hudcovou, kterou jsme do komise nominovali. Moje účast není na komisi povinná. Co je ovšem s podivem, že kolega zastupitel Sátora, který je členem komise taktéž, se jí sám ve velké míře neúčastní. V roce 2017 se 7x omluvil a byl nepřítomen a pouze 5x se jí účastnil. V roce 2018 ze tří zasedání komise byl již jednou omluven. Nevím co k tomu víc dodat, než to, co jsem psal výše. Holt politický předvolební atak na mou osobu a zviditelňování se před voliči, nic víc bych v tom dále nehledal.

Mějte hezké slunečné dny.